Objava: 13.8.2015 11:45
Čitanja: 832
Autor: Administrator
Radna snaga
Hrvatska ne povećava kvote za rad stranaca
Hrvatska ne povećava kvote za rad stranaca
0
0

Privučeni većim plaćama i boljim uvjetima, sve više radnika odlazi u zemlje Europske unije. Zato na tržištu rada u Hrvatskoj nekih zanimanja, poput vozača ili liječničkog osoblja, već nedostaje. Iako tržište traži stranu i jeftiniju radnu snagu, država zasad ne namjerava povećavati kvote, javlja HRT.

Prijevoznici su od države i službeno zatražili veće kvote za radnike izvan Europske unije. A u Sindikatu vozača Hrvatske tvrde da nije problem samo u manjku radne snage nego i u hrvatskim poslodavcima koji, uz znatno manje plaće od europskih - često krše zakon - na štetu vozača.

Masovni odlazak vozača krenuo je nakon ukidanja radnih dozvola za Njemačku 1. srpnja. Iz Ministarstva rada danas poručuju da kvote za broj vozača iz zemalja izvan EU-a neće povećavati i da će financirati prekvalifikaciju radnika s burze.

U Hrvatskoj trenutno radi 115 liječnika iz inozemstva. Uz još 160 zahtjeva liječnika izvan EU-a, koji su u obradi. No, nerijetko je potrebna čak godina i pol da bi se priznale stručne kvalifikacije i dobila dozvola za rad.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS