banner
Objava: 27.4.2017 07:51
Čitanja: 274
Autor: Administrator
Hrvati nezadovoljni
Ivanić: Od nezadovoljstva Hrvata u FBiH nitko nema koristi!
Ivanić: Od nezadovoljstva Hrvata u FBiH nitko nema koristi!
0
0

“Dosta sam pesimističan, iako bih volio da se partneri dogovore”, kazao je Ivanić banjolučkim “Nezavisnim novinama” komentirajući najave iz HDZ BiH kako će do 1. svibnja ta stranka u parlamentarnu proceduru poslati prijedlog izmjena izbornog zakona.

Cilj je da se one usvoje i stupe na snagu prije izbora planiranih za listopad 2018. godine.

U HDZ-u BiH naznačili su kako će predložiti preinake kojima bi se osiguralo da hrvatski član Predsjedništva BiH ubuduće bude biran temeljem rezultata glasovanja u županijama unutar Federacije BiH u kojima su Hrvati većina kao i da se iz tih županija bira najveći broj hrvatskih izaslanika u Domu naroda Federacije BiH iz kojega se onda neizravno biraju i izaslasnici u Domu naroda državnog parlamenta.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivanić drži pak kako u ovakvoj situaciji politički lideri bošnjačkog naroda moraju dati jasan odgovor na strah koji postoji kod Hrvata da će im netko drugi birati predstavnike.

“Ne budu li Hrvati unutar Federacije zadovoljni, najveće posljedice će imati upravo FBiH u cjelini, a od toga nitko nema koristi”, kazao je Ivanić. Ocijenio je kako u svakom slučaju Federacija BiH treba reorganizaciju ali je i tu sporna politička suglasnost.

“Doista ne vidim smisao postojanja tolikog broja županija. Mislim da je logičnije da se tu stvari pojednostave, ali ne vjerujem da će za to postojati politička suglasnost. Zapravo, mislim da u narednim mjesecima ulazimo u ozbiljnu političku krizu unutar FBiH”, upozorio je Ivanić.

Njegova je procjena također kako velikih promjena u ustroju BiH ne može biti jer ni o tome nema političke suglasnosti. “Siguran sam u narednih dvadeset godina da to nije moguće bez rata, a nikome ne bih savjetovao da ide u tu vrstu sukoba”, zaključio je Ivanić.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS