Objava: 23.5.2017 08:12
Čitanja: 490
Autor: Administrator
Bogati fond UEFA
Rijeci prilika za zaradu od 15 milijuna €
Rijeci prilika za zaradu od 15 milijuna €
0
1

Nakon što je proteklih 11 godina zagrebački Dinamo bio pretplaćen na lidersku poziciju u domaćem nogometu, sada ga je s trona skinula Rijeka.

Osim sportske satisfakcije, novom prvaku se pruža i velika prilika za zaradu u okviru bogatog fonda krovne europske nogometne obitelji UEFA, koja je za hrvatske okvire astronomska. Dinamo je lani samo od UEFA-e dobio 110 milijuna kuna ili gotovo 15 milijuna eura za svoj uspjeh. Iako se klub nije proslavio svojim igrama u Ligi prvaka (LP), zapravo čak bi se moglo reći da se i obrukao bez boda i postignutog pogotka, nastup u tom elitnom natjecanju i medijska pozornost koju je dobio podigla je vrijednost njegovih igrača koji su prodani za puno veći iznos nego što bi to bio slučaj da su isti igrači otišli iz Rijeke ili Hajduka.

Sada je Rijeka nogometni lider no koliko je vjerojatno da bi se zarada Riječana mogla približiti onoj Dinamovoj od njegovih nastupa u istom natjecanju? Kako ističe Davor Lazić, odvjetnik specijaliziran za sportsko pravo, Rijeka ima istu mogućnost za zaradu kao i Dinamo što se tiče bonusa UEFA-e i udjela u TV-pravima, no činjenica je da će imati teži put jer u 3. i 4. pretkolu Lige prvaka vjerojatno neće biti nositelj i samim tim će dobiti jače protivnike koje će teže proći.

Iako je UEFA sudionicima LP-a i Europske lige (EL) namijenila 2,35 milijarde eura, činjenica je da će taj iznos uglavnom podijeliti najjači klubovi, a ostalima će pripasti mrvice. Rijeka će se, s obzirom na svoj UEFA koeficijent, za LP početi natjecati u drugom pretkolu, sredinom srpnja, te bi za nastup trebala dobiti 300 tisuća eura.

Ako prođe do 3. pretkola, tu je čeka dodatnih 400 tisuća eura, a ulazak u 4. pretkolo, što znači i osiguranu grupnu fazu nešto siromašnije EL, donosi dva milijuna. Ako će biti nogometnog znanja, ali još više i sreće, ulazak u grupnu fazu LP-a znači sigurnih 12 milijuna eura. Nakon toga slijede i bogate nagrade za svaki bod te se remi nagrađuje s 500 tisuća, a pobjeda s 1,5 milijuna eura. Ulazak u osminu finala honorira se s 5,5 milijuna, a četvrtfinale s dodanih 6 milijuna. Iako je to za hrvatske klubove nedostižno, polufinalisti dobivaju po 7 milijuna, a finalisti 10,5 milijuna. Pobjednik LP-a će tako samo od UEFA-e dobiti 100 milijuna eura.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Gost
1. Gost 23.05.2017 19:28
popu šimi ukralo biciklo u mostaru.
0
0
0
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS